Zvi Sade project Serbia NOVOSTI Fantomi iza kredita, Novosti 05.06.2009.

Fantomi iza kredita, Novosti 05.06.2009.

Istraga o poslovima uhapšenog predsednika Skupštine opštine Aranđelovac. Aleksandru Švabiću i Aleksandru Ćiriću određen pritvor do 30 dana

KRAGUJEVAC – Iza sumnjivih poslova predsednika SO Aranđelovac Aleksandra Švabića ostali su nedovršeni objekti kao i fantomski krediti i kamate od 563.000 evra. Osim Švabića, u poslovima su učestvovali i Aleksandar Ćirić (32), vlasnik preduzeća „Ćira“ i Zvi Sade (43) iz Izraela, vlasnik AD MDSE, koji je još nedostupan policiji i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Petar Bogićević, istražni sudija opštinskog suda u Aranđelovcu, nije se složio sa predlogom tužilaštva da se Švabiću i Ćiriću odredi pritvor od 30 dana, pa je tu odluku donelo sudijsko veće. Ovaj slučaj će najverovatnije preći u nadležnost Okružnog suda i tužilaštva u Kragujevcu.
Švabić je u ime opštine sklopio sporne ugovore za gasifikaciju sa preduzećem „Ćira“ a za gradnju vrtića sa preduzećem AD MDSE, koju zastupa Zvi Sade. Iako je bilo povoljnijih ponuda, prednost su dobile ove dve firme na osnovu povoljnosti za grejs period od 17, odnosno 16 meseci.
To je bilo na javnom tenderu i tu ne bi bilo ništa sporno,ali je Švabić naknadno dopisao i obavezu da opština plaća kamate na kredite koje su ove firme, navodno, uzele od inostranih banaka i organizacija, navodi naš izvor iz policije. Zasad nema podataka gde je završio novac od kamate. Takođe, ne zna se da li su ti krediti i uzeti od banaka sa Britanskih Devičanskih Ostrva i od banke NLB Interfinans iz Ciriha. Postoji sumnja da je to bilo samo fiktivno. Tek, izvesno je da dosad obračunate iznose, ukupno 563.000 evra, kolike su samo kamate, plaćaju građani. Troškovi za ove „poslove“ započeti su sa plaćanjem dosta ranije, pre isteka grejs perioda.
Nikola Obradović, zamenik predsednika opštine, kaže da nema pouzdane podatke o ugovorima koji su potpisivani. On kaže da je u to vreme bio samo odbornik.
Švabić se ranije teretio za nenamensko trošenje 950.000 evra uzetih od Hipo Alpe Adrija banke za izgradnju bazena, sale i stanova solidarnosti. Sumnja se da je u arčenju opštinskih para dobrim delom učestvovao i Švabićev saradnik Čedomir Đorđević. On se zajedno sa Švabićem pominje u mutnim poslovima oko novca iz Hipo banke, a „samostalno“ u „biznisu“ ukupne vrednosti od 3,2 miliona dinara.

RADOVI I UGOVORI
* Ugovor sa preduzećem „Ćira“ opština je sklopila 25. jula 2007. Vrednost radova 614.808 evra, rok otplate 84 meseca. Dosadašnji iznos kamate 192.000 evra.
* Sa AD MDSE ugovor je sklopljen 27. avgusta 2007. Preduzeće je, inače, registrovano u Beogradu. Vrednost ugovora za gradnju dva vrtića je 652.851 evro. Rok otplate kredita je 95 meseci, a dosadašnja kamata 310.000 evra.
* Aneks ugovora za opremanje vrtića, sa AD MDSE Švabić pravi 21.4.2008. Vrednost radova je 150.000, a kamata 61.000 evra.

Izvor, NOVOSTI 05.06.2009.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Post

Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021.Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021.

Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021. Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana