Zvi Sade project Serbia NOVOSTI Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021.

Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021.

Mihajlovićeva: Razvijati distributivnu mrežu kako bi gas stigao do većeg broja kupaca, sajt Ministarstva rudarstva i energetike 12.03.2021.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas anekse ugovora o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa kompanijama “Sigas“ iz Požege i “Bos konstrakšen“ iz Trstenika, koji se odnose na distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas  i javno snabdevanje prirodnim gasom.

Potpisani ugovori omogućiće da „Sigas“ iz Požege, koji već snabdeva kupce prirodnog gasa u opštini Požega, preuzme bavljenje ovom delatnošću i u opštinama Varvarin i Ćićevac.

“Srbija je puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i priprema se za izgradnju još jednog – gasovoda Niš-Dimitrovgrad, za koji je raspisan tender i koji će omogućiti da do Srbije stiže gas i od drugih snabdevača. Izgradnja magistralnih gasovoda znači veću sigurnost u snabdevanju i povoljniju cenu gasa, ali je pođednako važno da se razvija i distributivna mreža koja je uslov da gas stigne do većeg broja opština, većeg broja građana i da se ovaj energent više koristi u industriji”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je trenutno gasifikovano oko 60% teritorije Republike Srbije, ali vrlo neujednačeno, i da je potrebno da se mnogo brže nego do sada realizuju projekti gasifikacije, kako bi gas stigao i u druge delove Srbije i većeg broja kupaca, bilo da je reč o domaćinstvima ili o industriji.

Ugovore sa potpredsednicom Vlade potpisali su direktor „Sigasa“ Zvi Sade, i direktor kompanije „Bos konstrakšen“ Milomir Ilić, a potpisivanju je prisustvovala i predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić.

Izvor, sajt Ministarstva rudarstva i energetike.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Post

Sastanak narodnog poslanika Marijana Rističevića sa predstavnikom izraelske kompanije MDSE Zvi SadeSastanak narodnog poslanika Marijana Rističevića sa predstavnikom izraelske kompanije MDSE Zvi Sade

Sastanak narodnog poslanika Marijana Rističevića sa predstavnikom izraelske kompanije MDSE Zvi Sade Narodni poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Marijan Rističević primio je danas, 12. jula predstavnika